Wienersk nyttår
Jan
8
7:00 PM19:00

Wienersk nyttår

Foto: Øivind Arvola

Arvid Engegård - dirigent
Solist ikke avklart
Det Norske Kammerorkester

Program
Mozart Ouverture til Figaros bryllup
Mozart Arier
Schubert Symfoni nr. 8, Den Ufullendte
J. Strauss d.y. og J. Strauss d.e. Et utvalg ouverturer, sanger og danser

Tenk nyttårskonsert, og du sier Wien. I det minste tror jeg det er slik for oss som er født med én kanal på TV. Vi trekkes dit, ikke bare av familien Strauss, men fordi Wien er omdreiningspunkt for hele det klassiske musikk-univers. Vi feirer derfor inngangen til det nye året med Mozart, Schubert og litt Strauss. Dog med en helt annen tyngde enn konserten vi forbinder med 1. nyttårsdag: En musikalsk stemning som gir oss de gode assosiasjonene til slik vi håper året skal bli. 

Det hele ledet av årets kunstneriske gjesteleder, Arvid Engegård, som ble drillet nettopp i denne musikktradisjonen på Mozarteum i Salzburg under legendariske Sándor Végh.

Billetter

View Event →
Barokkanerne og Nordic Voices - Chiaroscuro
Jan
15
7:00 PM19:00

Barokkanerne og Nordic Voices - Chiaroscuro

Nordic Voices.jpg

Sammen med vokalsekstetten Nordic Voices, henter vi fram lyset og mørket i Claudio Monteverdis mektige kirkemusikk og verdslige madrigaler. Hans fantastiske musikk for stemmer og instrumenter settes i relieff av et knippe utvalgte verker fra den rike instrumentalmusikken av Biago Marini, Dario Castello og Salamone Rossi fra samme periode. Kunstnerisk leder er den tyske fiolinisten Veronika Skuplik. Hun er spesialist på dette repertoaret og har erfaring fra ledende ensembler på omsrådet som Concerto Palatino, L'Arpeggiata og Cantus Cölln. I 2011 var hun Artist in residence ved Utrecht early music festival.

veronika-skuplik-©foppeschut.jpg

View Event →
Juilliard String Quarter/ Kvintessesen av amerikanske kvartetter
Jan
29
7:00 PM19:00

Juilliard String Quarter/ Kvintessesen av amerikanske kvartetter

  • Den Norske Opera & Ballett, scene 2 (map)
  • Google Calendar ICS

Det er ikke hver dag at vi får legender på besøk i Oslo. Men Juilliard String Quartet, grunnlagt i 1946 og kjent som den “quintessential American string quartet”, kan virkelig rettferdiggjøre denne tittelen.

Grammy vinnere gjentatte ganger, Juilliard String Quartet er det første klassiske musikkensemblet som har mottatt den prestisjefylte prisen for livslang innsats fra USAs National Academy of Recording Arts and Sciences. De er selvfølgelig 'String Quartet in Residence' på den meget attraktive Juilliard School, der de blant annet tilbyr et årlig strykekvartettseminar. 


Til Oslo kommer de med en klassiker av et program, med et nytt verk av Lembit Beecher omringet av Haydns opus 77 nr. 2 og Dvořáks «Amerikanske» kvartett opus 96. Opus 77 er Haydns siste fullførte opus for strykekvartett, skrevet i 1799 og dedikert til Franz Joseph Maximilian Lobkowitz. Prins Lobkowitz var en lidenskapelig amatørmusiker som ble en av Beethovens største støttespillere; det var Lobkowitz som bestilte opus 18 fra Beethoven i 1801. Det spekuleres i om Beethovens enorme utvikling av strykekvartettens form i opus 18, som Haydn fikk med seg, var en årsak til at det kun ble to kvartetter i opus 77 istedenfor de seks som var bestilt. Uansett, er Opus 77 nr. 2 et omfangsrikt mesterverk som vi gleder oss til å høre. Lembit Beecher er en komponist av estisk avstamning som bor i USA og gjør kanonkarriere der. Mer om det nye verket som spilles i Oslo, hører vi fra Juilliard String Quartet selv på konserten. Dvořáks «Amerikanske» kvartett, skrevet i 1893, er en av tidenes mest elskede og spilte strykekvartetter. Den bærer tydelig preg av Afro-amerikansk musikk, den nye jernbanen som Dvořák var veldig glad i, og fuglesang. Dvořák var glad og i god helse, og ferdigstilte kvartetten i racerfart rett etter sin «Symfoni fra den nye verden».

Juilliard String Quartet har vært med på å velge repertoar til kveldens innslag fra Ung kvartettserie, som er to av Dvořáks nydelige Sypresser fra kjærlighetssangene av samme tittel som han selv arrangerte for strykekvartett.

Program:

Joseph Haydn – Strykekvartett op.77 nr.2 i F-dur

Lembit Beecher - Nytt verk

Antonín Dvořák – Strykekvartett nr.12 i F-dur, op.96 «Amerikanske»

------

Kompani Munch innleder konserten sammen med FAE Kvartett fra Ung kvartettserie med Antonín Dvořák - Cypresser b.152, nr.3 ’When Thy Sweet Glances Fall on Me’ og nr.2 ’Death Reigns in Many a Human Breast’

 

Billetter:

Klikk her for billetter - kan også kjøpes i billettluka på Den Norske Opera & Ballett

View Event →
Daniel Röhn med Haydns fiolinkonsert
Feb
5
7:00 PM19:00

Daniel Röhn med Haydns fiolinkonsert

daniel-roehn-1100.jpg

Daniel Röhn - fiolin / kunstnerisk leder
Det Norske Kammerorkester

Program
Elgar
Introduction & Allegro
Haydn Fiolinkonsert nr. 1 i C-dur
Mustonen Nonett, nr. 2
Britten Simple Symphony

Vi gleder oss til å ta imot Daniel Röhn som spillende leder og solist. 

Den unge svenske fiolinisten besøker Norge for første gang. Han har allerede utmerket seg gjennom samarbeid med dirigenter som Gustavo Dudamel, Zubin Mehta og Lorin Maazel, og er invitert tilbake som leder av Orpheus Chamber Orchestra i New York. 

Hos oss gjør han det vi må kalle et klassisk strykeorkesterprogram, og spesielt gleder vi oss til å høre ham som solist i Haydns første fiolinkonsert.

Billetter

View Event →
Bachs beste med Leila Schayegh
Feb
13
7:00 PM19:00

Bachs beste med Leila Schayegh

Johann Sebastian Bach var tydeligvis selv klar over hva som var hans beste melodier og temaer, for han brukte mye av det samme materialet flere ganger i konserter, i kantater og i orgelkomposisjoner. Med utgangspunkt i dette har vi satt sammen et program med noe av den beste instrumentalmusikken han skrev – mye velkjent ispedd noen perler fra glemselen. Konserten ledes av den ettertraktede sveitsiske fiolinisten Leila Schayegh, som også er solist i en av Bachs fiolinkonsert i a-moll. Til daglig virker hun som professor i barokkfiolin ved Schola Cantorum Basiliensis i Sveits og kammermusiker. Hun har bak seg en rekke fremragende innspillinger av kjente og ukjente komponister i små og store formater.

View Event →
Oslo Strykekvartett/ Metamorfoser
Feb
26
7:00 PM19:00

Oslo Strykekvartett/ Metamorfoser

«Hvilken Beethoven-kvartett er dette?» lød responsen etter at en ung student hadde fått høre åpningstaktene fra Mozarts vidunderlige KV 428. Nå tar det riktignok ikke lang tid før det er umiskjennelig Mozart, men Mozart går i denne kvartetten opp mange nye veier og peker fremover i musikkhistorien, mot mer romantiske gester - og bakover: Etter det dramatiske oppbruddet i 1781 hvor han trosset sin far og sa opp sin stilling hos erkebiskopen i Salzburg, og ble verdens første frilansmusiker i Wien, ble Mozart presentert for en mengde nye inntrykk, deriblant Bach og Händels musikk. Han ble dypt fascinert, og det kan man tydelig høre. Kvartetten er komponert som en respons på Haydns Mozart-kvartetter, som igjen var en respons på Mozarts tidligere kvartetter.

György Ligetis 1. strykekvartett Metamorphoses Nocturnes (1953) er skrevet etter sterk inspirasjon av Béla Bartóks kvartetter, som komponisten kun kjente gjennom partiturlesning fordi fremføring av denne musikken var forbudt under Ungarns kommunistregime. Det var også dette regimet som holdt Ligeti tilbake i den avantgardistiske og progressive utvikling som skulle blomstre da han i 1956 flyttet til Østerrike.

Bedřich Smetanas første strykekvartett «Z mého života» - From my life, er ment som et selvbiografisk stykke musikk skrevet som «en intim samtale mellom venner spilt av fire instrumenter». Stykket er skrevet i 1876, bare to år etter at Smetana var blitt døv og mens han selv fortsatt håpet at dette ikke var en permanent skade. Smetanas tinnitus er også illustrert ved hjelp av førstefiolinens skinnende e-strengsflagolett. Nasjonalromantisk, subjektivt og fortellende - et fullblods romantisk verk i fire satser.

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart - Strykekvartett nr.16 i Ess-dur, k.428

György Ligeti - Strykekvartett nr.1

Bedřich Smetana - Strykekvartett nr.1 i e-moll

--

Velvet Quartet fra Ung kvartettserie åpner konserten med György Kurtág – Hommage til András Mihály ‘12 mikroluder for strykekvartett’

 

Billetter:

Klikk her for billetter   - kan også kjøpes i billettluka på Gamle Logen

View Event →
Kammermusikk med Engegård
Mar
5
7:00 PM19:00

Kammermusikk med Engegård

nilsAMortensen_f;KnutA%CC%8Aserudjpeg.jpg

Arvid Engegård kunstnerisk leder / fiolin
Nils Anders Mortensen klaver
Musikere fra Det Norske Kammerorkester

Program
Schubert
Klaverkvintett i A-dur, Forelle-kvintetten 
Brahms Klaverkvintett i f-moll

Årets kunstneriske gjesteleder, Arvid Engegåd, tar med seg sin venn, Nils Anders Mortensen, på klaver og et lite knippe av våre egne musikere. Sammen gir de oss to perleverk denne kvelden.

Schuberts Forelle-kvintett henter sitt navn fra gjenbruk av temaet fra hans lied av samme navn. Kvintetten skiller seg for øvrig ut gjennom sin originale besetning med fiolin, bratsj, cello og bass sammen med klaveret. Schuberts romantiske uttrykk står i kontrast til Brahms’ måte å utmeisle musikkens lidenskap og intensitet. Der Schubert drar oss i retning av klassisismen, er det ingen tvil om at romantikken er på sitt høydepunkt når Brahms femti år senere fester grepet om stilfølelsen. 

Billetter

 

View Event →
Engegårdkvartetten med Ola Kvernberg/ La Malincolia
Mar
26
7:00 PM19:00

Engegårdkvartetten med Ola Kvernberg/ La Malincolia

«La Malincolia» er Beethovens eget navn for finalesatsen i Opus 18 nr. 6. I likhet med første satsen av Måneskinnssonaten Opus 27 nr. 2, har Beethoven skrevet en utrolig poetisk instruksjon for siste satsen av Opus 18 nr. 6: «Questo pezzo si deve trattare colla piu gran delicatezza» (Dette stykket skal spilles med den ytterste følsomhet). Det kan hende at «La Malincolia», mest hørbart i kvartettens vakre adagiosats, var en referanse til Beethovens følelser i møte med sin økende døvhet. Kvartetten, den siste i Beethovens første, men allikevel banebrytende opus for strykekvartett, er et kompakt mesterverk av ypperlig håndverk.

Kvartettserien utvikler seg til å være en viktig bærer og formidler av strykekvartettradisjonen, og det er ikke et øyeblikk for tidlig å innta rollen også som fornyer av repertoaret. I denne ånden har Kvartettserien som mål å bestille og fremføre et nytt verk hver sesong. Lykken var på vår side, da Kulturrådet bevilget støtte til bestillingen av et nytt verk av Ola Kvernberg for seg selv og Engegårdkvartetten. Kvernberg er en talentbombe med bakgrunn i både klassisk, folk og jazz, og har en intelligens og dyktighet som gir veldig god grunn til å glede seg enormt til denne urfremføringen.

Konserten avsluttes med Brahms sin vakre a-moll kvartett opus 51 nr. 2, i tråd med Engegårdkvartettens fokus på Brahms i 2019. Det går rykter om at Brahms kastet tyve kvartetter før han tillot seg selv å gi ut Opus 51, men populariteten av disse kvartettene er bevis på at han virkelig endelig lyktes. Kvartetten er både melodisk og dramatisk, med en siste sats basert på den Ungarske folkedansen «Czardas».

Beethoven, Brahms og Kvernbergs gjeld til Bach reflekteres i dette programmet i et utdrag av J.S. Bachs Kunst der Fuge, spilt av kveldens kvartett fra Ung kvartettserie.

Program:

Ludwig van Beethoven – Strykekvartett Op.18 nr.6 i B-dur

Ola Kvernberg - Nytt verk, urfremføring

Johannes Brahms – Strykekvartett Op.51 nr.2 i a-moll

--

Ergo strykekvartett fra Ung kvartettserie åpner konserten med Johann Sebastian Bach – Utdrag fra Die Kunst der Fuge, Bwv 1080

 

Billetter:

Klikk her for billetter  - kan også kjøpes i billettluka på Gamle Logen

View Event →
Barokkanerne og Enrico Gatti - Händel: Tidens og sannhetens triumf
Apr
30
7:00 PM19:00

Barokkanerne og Enrico Gatti - Händel: Tidens og sannhetens triumf

enrico-gatti.jpg

Il trionfo del tempo e del disinganno, Georg Friedrich Händels første oratorium fra 1707, handler om fristelser som Skjønnheten (Belezza) blir utsatt for av Nytelsen (Piacere), mens Tiden (Tempo) og Desillusjonen (Disiganno) gir gode råd. Bak disse allegoriske rollefigurene skjuler det seg en dyp menneskelig innsikt, og oratoriets budskap er at livet blir bedre om man velger Guds veier, sannheten og en mer balansert livsførsel. Konserten er ledet av den italienske tidligmusikkspesialisten Enrico Gatti som til daglig er professor i barokkfiolin og leder av det anerkjente barokkensemblet Aurora. Stjernesopranen Yeree Suh står i spissen av et solistlag som også består av den fremadstormende sopranen Ditte Marie Bræin, vår fremste mezzo Marianne Beate Kielland og den svenske tenoren Anders Jerker Dahlin.

View Event →
Kvartettserien lanserer sesongprogrammet 2019/20
May
7
7:00 PM19:00

Kvartettserien lanserer sesongprogrammet 2019/20

FESTKONSERT og lansering av sesongprogrammet 2019/20

Vi lanserer programmet for sesongen 2019/20 med en festkonsert hvor vi byr på musikalske perler fra flere av Kvartettseriens musikere. Vi gir et spennende innblikk i hva vi kan glede oss til ved neste konsertsesong, og vi byr på kaffe og kake som kan nytes til musikken.

Det blir musikalske innslag fra Kvartettseriens musikere, i tillegg til Saphir Kvartett fra Ung kvartettserie. Vi får høre verker fra kjernerepertoaret, fellesnumre og noen ekstra godbiter, i tillegg til servering av deilige, hjemmebakte kaker. Dette blir en konsertopplevelse å glede seg til!

Det vil være mulig å kjøpe abonnement for sesongen 2019/20 etter lanseringskonserten.

 

Billetter:

Billetter til salgs her - eller kan kjøpes i billettluka på Gamle Logen

View Event →
Schubertiade
May
14
7:00 PM19:00

Schubertiade

Lorenza Borrani - fiolin / kunstnerisk leder
Det Norske Kammerorkester

Program
Schubert Stryketrio i B-dur
Pettersen Nytt bestillingsverk
Schubert 5 menuetter og 6 trioer for strykere
Pettersen Nytt bestillingsverk
Schubert Symfoni nr. 5

 

Etter det første møtet med den italienske fiolinisten Lorenza Borrani sist oktober, skjønte vi fort at dette ikke ville bli det siste. Hun fremstår som en helstøpt leder med stor musikalsk formsans og utrolige, instrumentale kvaliteter. Derfor blir vår lille ’Schubertiade‘ denne kvelden både en avslutning av sesongen i Oslo, og samtidig et oppspill til Borranis videre arbeid med orkesteret i rollen som kunstnerisk gjesteleder i kommende sesong. Den observante publikummer vil også peke på at konserten på sett og vis oppsummerer det som har vært en sesong preget av Schuberts kammermusikk. 

Til å gi Schubert både støtte og motstand, har vi utfordret den norske komponisten Agnes Ida Pettersen til å skrive for oss. Hun sto sist på programmet vårt med verket I det stille våren 2017.  

Billetter 

View Event →

Barokkansk jul med No.4
Dec
11
7:00 PM19:00

Barokkansk jul med No.4

Barokkansk jul med no.4.jpeg

Barokkanerne søker alltid over scenekanten for å nå publikum på nye måter. Nå inviterer vi en av Norges mest populære popgrupper til julefest med popmusikk før og nå. Barokkens sanselige sving og rike harmonikk møter de tre nyskapende jentene i popgruppa No. 4 som har stått for to av de mest kritikerroste pop-utgivelsene de siste årene. Hva skjer når gammel musikk får ny drakt og nye pop-perler ikles barokkorkesterets rike instrumentarium? Forkjærligheten for slående melodier, dansbare rytmer og smektende

harmonier har vi felles, og sammen gir vi oss også i kast med julesangene. Om de kommer til å låte mest barokk eller pop vil dette prosjektet vise. Vi gleder oss til å prøve noe helt nytt og å vise sammenhengen mellom den hotteste barokken og poppen.

View Event →
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Dec
11
11:30 AM11:30

Klassisk lunsjkonsert på Sentralen

Vinterhagen.jpg

Velkommen til klassisk lunsjkonsert i Vinterhagen på Sentralen!

Klassisk musikk trenger ikke innebære en lang kveld i en mørk sal. En gang i måneden inviterer vi til lunsjkonserter i Vinterhagen der du kan ta deg en kaffe og noe godt å bite i fra kafeteriaen samtidig som du nyter fantastisk musikk. Unn deg et avbrekk fra arbeidsdagens rutine og stikk innom for en god lunsj kombinert med musikk fremført på noen av verdens beste instrumenter av noen av landets fremste musikere!

Medvirkende
Camilla Kjøll, fiolin
Christian Ihle Hadland, klaver

Program
Mozart – Sonate for klaver og fiolin i A-dur, K526
Dvorak – Four romantic pieces Op. 75

Gratis/ Free

View Event →
Vertavo med Adrian Angelico/ Poetenes natt
Nov
27
7:00 PM19:00

Vertavo med Adrian Angelico/ Poetenes natt

Vår redsel for døden og mørkets mystikk har fått kunstnere til å lage sine største mesterverk i gjennom alle tider. Døden som en trøst, eller en venn, eller en farlig sjarmør, en uimotståelig kraft.

Ung kvartettserie setter stemningen med sangen ’Der Tot und das Mädchen’ (Claudius/Schubert). Så går solen ned med Ottorino Respighis ’Il Tramonto’ basert på Percy Shelleys dikt ’The Sunset’. Det beskriver et ungt kjærlighetspar som om kvelden bestemmer seg for å oppleve neste soloppgang sammen, men om morgenen finner hun ham død i armene sine. Vemodet i diktet er hvordan kvinnen fortsetter å leve, år etter år, mens hun lengter etter å finne fred i sin egen død. Det er klart at en italiener er som skapt for å tonesette noe slikt! Og at en nordlending bør synge det.

Og natten rommer en av de virkelige juvelene i vårt repertoars skattkiste: Henry Duttillieux’ ’Ainsi la Nuit’, som vi spøkefullt har oversatt til ’Det var den natta’. Ja, hvorfor kan livet føles så uoverkommelig kl. 03 om natten? Drømmer, minner, bekymringer som tar nattesøvnen fra deg, blir her satt sammen til et arkitektonisk mesterverk. Bli med til en forførende verden av unike stemninger som ytterst sjelden er å høre i Norge.

Er det mulig å ikke elske Franz Schubert? Vertavos første spede tone i 1984 var nettopp i Schuberts store strykekvartett ’Døden og Piken’, og det var kjærlighet ved første strøk. Til å vise opprinnelsen til dette universet har vi igjen med oss selveste Adrian Angelico. Hans ubegripelig vakre stemme gir oss ’Erlkönig’ (Goethe) udødeliggjort med Franz Schuberts musikalske genialitet.

Alf Prøysens ’Eventyr’ er det norske svaret på ’Piken og Døden’ og ’Alvekongen’, det anbefales å leses!

Program: 

Ottorino Respighi ’Il tramonto’

Henri Dutillieux ‘Ainsi la nuit’

Franz Schubert ‘Erlkönig’ d.328

Franz Schubert ‘Døden og piken’ d.810

--

Hans Kvartett fra Ung kvartettserie og Simon Thorbjørnsen, baryton, åpner konserten med Franz Schubert - 'Der tod und das mädchen’ d.531, arr. for baryton og strykekvartett        

Billetter:

Kjøp billetter her  - kan også kjøpes i billettluka på Gamle Logen

View Event →
Dextra Musica: Kammerkonsert
Nov
20
7:00 PM19:00

Dextra Musica: Kammerkonsert

Eventbilde.jpg

I Dextra Musicas konsertserie på Sentralen kan du høre instrumenter fra en av verdens fremste samlinger av strykeinstrumenter i samspill med våre fremste kammermusikere.

Medvirkende
Elise Båtnes, fiolin
Lars Anders Tomter, bratsj
Sandra Lied Haga, cello
Christian Ihle Hadland, klaver

Program
Chopin – Cellosonate Op. 65
Brahms – Klarinettrio op. 114
Mozart – Klaverkvartett i ess-dur, KV-493

Billetter/ Tickets

View Event →
Liederkveld med Lise Davidsen
Nov
13
7:00 PM19:00

Liederkveld med Lise Davidsen

Lise-Davidsen-Photo-Ole-Jørgen-Bratland-Statoil_72dpi.jpg

Lise Davidsen- sopran
Antje Weithaas- fiolin / leder
Det Norske Kammerorkester

Program
Richard Wagner Siegfried Idyll
Richard Wagner Wesendonck-Lieder
Gustav Mahler Fra Rückert-Lieder
Ludwig van Beethoven Symfoni nr. 8
 

Begivenhetene står i kø denne høsten med Det Norske Kammerorkester! 
Med Lise Davidsen i Wagners Wesendonck-Lieder og Rückert-Lieder av Mahler, blir ikke novemberkvelden i Aulaen noe unntak.

Lise Davidsen er på kort tid blitt Norges nye internasjonale sangstjerne med engasjementer på de aller største konsert- og operascenene i verden. 
I Aulaen kan du imidlertid oppleve en helt egen nærhet til solist og orkester som få andre steder kan by på. I Kammerorkesterets flerårige Beethoven-serie har vi denne kvelden kommet frem til hans symfoni nr. 8, hans korteste. Den er forunderlig optimistisk og humørfylt, noe som står i sterk kontrast til hans personlige problemer på denne tiden. 
Det hele ledet av den tyske fiolinisten Antje Weithaas, en av Tysklands mest profilerte fiolinister og spillende ledere.

BILLETTER

View Event →
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Nov
13
11:30 AM11:30

Klassisk lunsjkonsert på Sentralen

Vinterhagen.jpg

Velkommen til klassisk lunsjkonsert i Vinterhagen på Sentralen!

Klassisk musikk trenger ikke innebære en lang kveld i en mørk sal. En gang i måneden inviterer vi til lunsjkonserter i Vinterhagen der du kan ta deg en kaffe og noe godt å bite i fra kafeteriaen samtidig som du nyter fantastisk musikk. Unn deg et avbrekk fra arbeidsdagens rutine og stikk innom for en god lunsj kombinert med musikk fremført på noen av verdens beste instrumenter av noen av landets fremste musikere!

Medvirkende
Johanne Haugland, fiolin
Gunnar Flagstad, klaver

Program
Strauss – Fiolinsonate op.18

Gratis/ Free

View Event →
Barokkanerne/ Kremfløyte
Nov
6
7:00 PM19:00

Barokkanerne/ Kremfløyte

Kremfløyte

Torunn-1.jpg


Med vår egen fløytevirtuos, Torun Torbo, i spissen presenterer Barokkanerne en kammerkonsert med klassiske godbiter. Sammen med den tsjekkiske fiolinisten Lenka Torgersen, bratsjisten Mari Giske og Gunnar Hauge på cello, serverer Torun fløytekvartetter av Mozart og hans spennende, men noe mindre kjente kollega, Frederigo Fiorillo, ispedd en stryketrio av Boccherini, en trio for fløyte, fiolin og cello av Haydn, samt et par arier fra Tryllefløyten arrangert for fløyte og fiolin – trolig av komponisten selv.

Torun Torbo har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, konservatoriet i Den Haag (NL) og konservatoriet i Brussel (BEL). På moderne fløyte vant hun flere priser, bl a NM for solister, før hun spesialiserte seg på historiske fløyter. På barokktraverso har hun gått til topps i Halle internasjonale konkurranse for traversfløytister, og hun er alene i Norge om å ha tatt solistdiplom på klassisk og romantisk traversfløyte. Til daglig jobber hun i NRK Klassisk, samtidig som hun er svært aktiv som utøver, både i inn- og utland. Hun kan høres som solist på albumet Totally Telemann med Barokkanerne, samt på cd-en Bellezza Crudel: kantater og konserter av Antonio Vivaldi med Tone Wik og Barokkanerne.

View Event →
Dextra Musica: Kammerkonsert
Oct
30
7:00 PM19:00

Dextra Musica: Kammerkonsert

Eventbilde.jpg

I Dextra Musicas konsertserie på Sentralen kan du høre instrumenter fra en av verdens fremste samlinger av strykeinstrumenter i samspill med våre fremste kammermusikere.

Medvirkende
Tuva Færden, hardingfele
Ingerine Dahl, fiolin
Frida Skaftun, cello
Milan Rabrenovic, klaver

Program
Slåtter fra Rogaland
Mendelssohn-Bartholdy – Sonata i F-dur
Brahms – Sonate no. 3 i d-moll
Brahms – Klavertrio no. 1 op.8

Billetter/ Tickets

View Event →
Pavel Haas Quartet/ Høst
Oct
23
7:00 PM19:00

Pavel Haas Quartet/ Høst

Fra kvartettlandet Tsjekkia kommer Pavel Haas Quartet, som ble startet i 2002. De har som seg hør og bør nære bånd til legenden Milan Skampa, bratsjist i Smetana-kvartetten og mannen bak påstanden om at en strykekvartett er det vakreste fengselet i musikkverdenen. De har vunnet flere priser, bl.a. ved Prague Spring Festival Competition og Premio Paolo Borciani i Reggio Emilia. Tidlig i karrieren var de Rising Stars i European Concert Hall Organisation, og var i perioden 2007-2009 BBC New Generation Artist. Deres til nå seks plateutgivelser har fått stor oppmerksomhet og vunnet Gramophone Awards og Daily Telegraph/Record of the Year. Kvartettens navn er en hyllest til den tsjekkisk-jødiske komponisten Pavel Haas, som tragisk endte sine dager i Auschwitz.

Kvartetten har med seg storslagen romantisk musikk til Kvartettserien. Dvořáks fjortende strykekvartett ble skrevet etter hjemkomsten fra Amerika, og er ikke bare hans siste strykekvartett, men også noe av det siste han skrev før han gikk over til nesten utelukkende å skrive programmusikk. Også fra Tsjajkovskijs penn får vi her den siste av hans tre strykekvartetter, i den nådeløse tonearten ess-moll. Her er det duket for drama!

Til å introdusere kvelden har vi med Bjørgulv Vinje Borgundvaag. Hans bakgrunn fra musikklivet som frilanssanger og fra politikken som statssekretær i kulturdepartementet, og diverse andre politiske verv, gjør ham til en yndet bidragsyter for Kvartettserien!

Program:

Antonín Dvořák – Strykekvartett nr.14 i Ass-dur, Op.105, b.193

Pjotr Tsjajkovskij – Strykekvartett nr.3 i ess-moll, Op.30 

--

Sonoro Kvartett fra Ung kvartettserie åpner konserten med Pjotr Tsjajkovskij - Strykekvartett nr.1 i D-dur, Op.11, 2.sats ’Andante cantabile’  

Billetter: 

Klikk her for billetter - kan også kjøpes i billettluka på Gamle Logen

View Event →
Kammermusikalsk romantikk
Oct
16
7:00 PM19:00

Kammermusikalsk romantikk

 Foto: Bård Gundersen

Foto: Bård Gundersen

Musikere fra Det Norske Kammerorkester  

Program
Johannes Brahms Strykesekstett nr. 1 i B-dur
Franz Schubert Oktett i F-dur

Høstens store kammermusikalske begivenhet er Schuberts bredt anlagte oktett for klarinett, fagott, horn og strykekvintett. Kammermusikk utgjør størstedelen av Schuberts virke som komponist, og i hver sjanger utforsket han instrumentenes klanger og flyttet grenser. 

I tillegg byr vi på Brahms strykesekstett nr. 1, der vi har satt studentene i vårt nye talentprogram sammen med veilederne deres i orkesteret.Med sine lange melodiske linjer og sin løsslupne humor ble sekstetten kalt 'et av de vakreste verkene denne unge komponisten har skrevet', etter førstefremførelsen i 1861, og den har beholdt sin popularitet til denne dag.


BILLETTER

View Event →
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Oct
16
11:30 AM11:30

Klassisk lunsjkonsert på Sentralen

Vinterhagen.jpg

Velkommen til klassisk lunsjkonsert i Vinterhagen på Sentralen!

Klassisk musikk trenger ikke innebære en lang kveld i en mørk sal. En gang i måneden inviterer vi til lunsjkonserter i Vinterhagen der du kan ta deg en kaffe og noe godt å bite i fra kafeteriaen samtidig som du nyter fantastisk musikk. Unn deg et avbrekk fra arbeidsdagens rutine og stikk innom for en god lunsj kombinert med musikk fremført på noen av verdens beste instrumenter av noen av landets fremste musikere!

Medvirkende
Håkon Thelin, kontrabass
Unni Løvlid, folkesang

Program
Utdrag fra platene Lux og Hymn: folkeviser, folketoner og egne komposisjoner.

Gratis/ Free

View Event →
Dextra Musica: Kammerkonsert
Oct
2
7:00 PM19:00

Dextra Musica: Kammerkonsert

Eventbilde.jpg

I Dextra Musicas konsertserie på Sentralen kan du høre instrumenter fra en av verdens fremste samlinger av strykeinstrumenter i samspill med våre fremste kammermusikere.

Medvirkende
Anders Nilsson, fiolin
Eivind Ringstad, bratsj
Louisa Tuck, cello
Kenneth Ryland, kontrabass
Pierre Xhonneux, klarinett
Audun Halvorsen, fagott
Abel Perez Armas, horn

Program
Penderecki – Kvartett for klarinett og stryketrio
Beethoven – Septett i Ess- dur, op.20


Billetter/ Tickets

View Event →
Quator Danel/ Krig og fred
Sep
25
7:00 PM19:00

Quator Danel/ Krig og fred

Det er med stolthet at vi i Kvartettserien åpner 2018/19 sesongen vår med et nytt bekjentskap for Oslo; Quatuor Danel. Skjønt nytt, mange av dere har kanskje støtt på denne veletablerte kvartetten, som går i sitt 28. år. 

«Kjære Beethoven», skiver Grev Ferdinand Ernst Gabriel von Waldstein. «Du skal til Wien og oppfylle dine frustrerte drømmer…. Ved hjelp av utrettelig arbeid skal du motta Mozarts ånd fra Haydns hender.» Beethovens opus 18 nummer 2 er et deilig sted å være, en kvartettsesongs perfekte åpningsverk, og ble kanskje akkurat det greven forutså? Her er det lys, varme og fred, i programmets fortsettelse er det lite av det. Fred blir til krig og smerte.

Danel er den eneste kvartetten i verden som har gjort alle Weinbergs 17 strykekvartetter som konsertsyklus, flere ganger, og de sitter med unik kunnskap om verkene som de vil dele med oss.

Ansett for å være av de beste tolkere av Sjostakovitsj i dag, fremfører de verkene med vilje, kraft og intensitet, og klarer samtidig å gjøre det personlig og naturlig, og til kritikerkorpsets store entusiasme.

Program: 

Ludwig van Beethoven – Strykekvartett Op.18, nr. 2 i G-dur

Mieczysław Weinberg – Strykekvartett nr.5 i B-dur, Op.27

Dmitri Sjostakovitsj – Strykekvartett nr.3 i F-dur, Op.73

--

Kratos Quartet fra Ung kvartettserie åpner konserten med Mieczysław Weinberg - Strykekvartett nr.7 i C-dur, Op.59, 2.sats ’Notturno’   

 

Billetter:

Klikk her for billetter  - kan også kjøpes i billettluka på Gamle Logen

View Event →
Solistisk festaften
Sep
18
7:00 PM19:00

Solistisk festaften

MF LOA 2.jpg

Leif Ove Andsnes– piano
Martin Fröst– klarinett
Terje Tønnesen– kunstnerisk leder
Per Kristian Skalstad- dirigent
Det Norske Kammerorkester

Program
Wolfgang Amadeus Mozart Serenata Notturna
Bent Sørensen Klaverkonsert nr. 2 La Mattina
Josef Haydn Symfoni nr. 7 Le Midi
Bent Sørensen Klarinettkonsert Serenidad
 

To fremstående nordiske solister og Det Norske Kammerorkester markerer den danske komponisten Bent Sørensens 60-årsdag med en feiring som spenner over flere musikalske epoker.

Pianist Leif Ove Andsnes og klarinettist Martin Fröst leder oss gjennom et program som blant annet byr på klassiske verk av Haydn og Mozart. Konserten er lagt opp som en 24-timers syklus, som starter ved midnatt med Mozarts Serenata Notturna. Våkne opp til tonene av Sørensens Klaverkonsert nr. 2 La Mattinamed Andsnes, etterfulgt av en forfriskende formiddagstur gjennom Haydns Symfoni nr. 7 Le Midi. Til slutt vil Fröst runde av med Sørensens Klarinettkonsert Serenidadog sette et lavmælt punktum for den musikalske dagsreisen.

Bent Sørensen er en av Nordens mest toneangivende komponister internasjonalt. Han vant Grawemeyer-prisen 2018 for komposisjon, og New York Philharmonic urfremførte nylig et av hans nye verk. Sørensen har opp gjennom årene hatt et langt og fruktbart samarbeid med kveldens to solister. Komponisten har spesialkuratert verk for sitt eget bursdagsprogram, som en refleksjon over både ungdommens vår og alderdommens høst.

Konserten er i samarbeid med Ultimafestivalen. 

BILLETTER

View Event →
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Sep
18
11:30 AM11:30

Klassisk lunsjkonsert på Sentralen

Vinterhagen.jpg

Velkommen til klassisk lunsjkonsert i Vinterhagen på Sentralen!

Klassisk musikk trenger ikke innebære en lang kveld i en mørk sal. En gang i måneden inviterer vi til lunsjkonserter i Vinterhagen der du kan ta deg en kaffe og noe godt å bite i fra kafeteriaen samtidig som du nyter fantastisk musikk. Unn deg et avbrekk fra arbeidsdagens rutine og stikk innom for en god lunsj kombinert med musikk fremført på noen av verdens beste instrumenter av noen av landets fremste musikere!

Medvirkende
Jonathan Swensen, cello
Filip Strauch, klaver

Program
Schubert – Arpeggione sonate D.281
Debussy –  Cellosonate

Gratis/ Free

View Event →
Barokkanerne/ Vagabondia - Hamburg
Sep
11
7:00 PM19:00

Barokkanerne/ Vagabondia - Hamburg

I Barokkanernes konsertserie med viktige musikkbyer lander vi 11. september i Hamburg. Denne byen, som i 1678 åpnet verdens første operahus, var også hjemmet til tre av barokkens største komponister: Georg Phillip Telemann, Johann Adolf Hasse og Carl Phillipp Emanuel Bach. Hamburg hadde i følge musikkhistorikeren Charles Burney et rikere musikkliv enn noen annen by i Europa. Kirkemusikken i de fem største kirkene var det Telemann som hadde ansvar for inntil CPE Bach tok over i 1768. Knapt noen musikkby har en så spennende historie som Hamburg og vi gleder oss til å presentere vår favorittmusikk fra hansabyen til oslopublikummet. I denne konserten lar vi den fremmadstormende unge fiolinisten Shunske Sato Dom bryne seg på en fiolinkonsert, vi hører hvordan tidevannet skildres i en av barokkens fineste orkestersuiter – «Hamburger Ebb und Flut», og vi besøker operahuset i en ouverture av Hasse. Konserten ledes av Kristin von der Goltz.

Shunsuke_Sato_2.jpg

Shunske Sato, (1984) ble fra tidlig alder en anerkjent solist med moderne orkestre som Baltimore Symphony og Bayersk Radios Orkester. Han studerte barokkfiolin og ble i 2013 konsertmester for Netherlands Bach Society og Concerto Köln. Han har en duo med den anerkjente cembalisten og hammerklaver-spilleren Andreas Staier og er gjestelærer ved Amsterdam School of Arts. Shunske har spilt inn Vivaldis Fire Årstider med Concerto Köln, utgitt på Berlin Classics, og han opptrer også jevnlig med Academy of Ancient Music og Australian Brandenburg Orchestra.

BAR_2018_Kristin_von_der_Goltz.jpg

Kristin von der Goltz (f. 1966) er cellist med tysk-norsk opprinnelse. Hun begynte sine studier med faren Konrad von der Goltz og moren Kirsti Hjort. Hun studerte senere med blant annet William Pleeth i London. Blant musikalske aktiviteter er jevnlig samarbeid med London Philharmonic Orchestra, The Hannover Band og fra 1991 - 2004 var hun med i Freiburger Barockorchester. Siden 1992 har hun vært medlem av den anerkjente trioen Trio Vivente med fiolinist Anne Katharina Schreiber og pianist Jutta Ernst. I 2014 gjestet hun Barokkanerne som solist og leder med programmet "Cellofan" på Cafeteatret og har vært kunstnerisk leder for Norsk Barokkorkester i perioden 2015 - 2017.

View Event →
Lanseringsfest for Klassisk tirsdag
Sep
4
7:00 PM19:00

Lanseringsfest for Klassisk tirsdag

KT_Facebookpicture_2018.jpg

Velkommen til Klassisk tirsdag 2018/19!

I et samarbeid mellom Barokkanerne, Det Norske Kammerorkester, Oslo Quartet Series og Dextra Musica tilbyr Klassisk tirsdag musikk i verdensklasse - hver tirsdag i Oslo. Arenaene vil veksle mellom Aulaen, Sentralen og Logen som de mest sentrale, og innholdet vil være i spennet fra noen av våre beste solister, via kvartettserien og opp til det fullt utbygde kammerorkester.

Vi har samlet vår aktivitet under Klassisk tirsdag for å synliggjøre tilbudet, gi en forutsigbar kontinuitet og ikke minst befeste vår posisjon som konsertarrangører og utøvere på et høyt internasjonalt nivå. Ingen andre byer i Europa vi kjenner til har klart å forene disse kreftene slik vi her gjør på tvers av institusjonsgrensene.

Vi inviterer til lanseringsfest for ny sesong på Sentralen i Øvre Slottsgate 3, tirsdag 4. september kl. 19.00. Her blir det presentasjon av sesongprogram, kammermusikk av beste sort, pølsefest og billettilbud du ikke vil gå glipp av!

Arrangementet er gratis, men det er et begrenset antall billetter og førstemann til mølla!

Billetter bestilles her
Dørene åpner 18.30

View Event →
Sesongåpning med Oslo Kammermusikkfestival
Aug
21
7:00 PM19:00

Sesongåpning med Oslo Kammermusikkfestival

 Foto: Jack Liebeck

Foto: Jack Liebeck

Lawrence Power– bratsj
Terje Tønnesen– kunstnerisk leder
Det Norske Kammerorkester

Program
Benjamin Britten Two Portraits for String Orchestra
Benjamin Britten Lachrymae: Reflections on a song of Dowland
Arvo Pärt Cantus in memoriam Benjamin Britten
Dmitri Sjostakovitsj Kammersymfoni, op. 110a
 

Samarbeidet med Oslo Kammermusikkfestival gjør at vi starter sesongen tidlig. Fredag 17. august er vi med på selve åpningen av festivalen med Beethovens 4. symfoni, mens vår egen Aulaserie starter denne tirsdagskvelden, der vi også inviterer inn festivalens publikum. 

En av dagens mest karismatiske bratsjister, Lawrence Power, blir beskrevet som ‘en musiker med en eksepsjonell uttrykkskraft’, og her tar han tak i den delen av konserten som vi vier til Benjamin Britten. Bratsjen var Brittens instrument, og det virker som om det er dette instrumentet han taler mest personlig gjennom. Han var også fascinert av senrenessansens utsøkte melankoli, og spesielt lot han seg berøre av John Dowlands (1563-1626) uttrykksverden. I Lachrymae, inspirert av Dowlands kjærlighetsklage If my complaints could passion move, lar Britten verket klinge ut i den eldre mesterens tonespråk, og samtidig fanger han en nostalgisk kraft i sin egen stemme.

Mens Britten skriver i en modernistisk stil, lar estlenderen Arvo Pärt sitt sørgestykke Cantus in memoriam Benjamin Britten få liv gjennom de enklere midler i tintinnabuli-stil. Som tittelen viser, skrev Pärt musikken til minne om sin vestlige komponistkollegas bortgang i 1977. Pärt, som bodde i Sovjetunionen, beundret Britten og hans ‘usedvanlige renhet’ som han selv søker etter som komponist. Imidlertid fikk han ikke full adgang til Brittens musikk før han emigrerte til Østerrike, fire år etter Brittens død, og et håp om å treffe sin åndelige slektning ble aldri oppfylt.

Vi runder av kvelden med en kraftpakke av et strykeverk. Sjostakovitsj skrev sin strykekvartett nr. 8 i en vanskelig periode i sitt liv, og dedikerte den til ’ofre for fascisme og krig‘. Senere har Rudolf Barshai arrangert dette sentrale verket til det som er blitt et av de mest spilte verk for strykeorkester.

BILLETTER

 

View Event →
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Jun
12
11:30 AM11:30

Klassisk lunsjkonsert på Sentralen

Vinterhagen.jpg

Velkommen til klassisk lunsjkonsert i Vinterhagen på Sentralen!

Klassisk musikk trenger ikke innebære en lang kveld i en mørk sal. En gang i måneden inviterer vi til lunsjkonserter i Vinterhagen der du kan ta deg en kaffe og noe godt å bite i fra kafeteriaen samtidig som du nyter fantastisk musikk. Unn deg et avbrekk fra arbeidsdagens rutine og stikk innom for en god lunsj kombinert med musikk fremført på noen av verdens beste instrumenter av noen av landets fremste musikere!

Medvirkende
Sara Övinge, fiolin
Petter Richter, gitar

Gratis/ Free

View Event →
Oslo Quartet Series: Lanseringskonsert med Vertavo, Engegårdkvartetten og Oslo Strykekvartett
May
8
7:00 PM19:00

Oslo Quartet Series: Lanseringskonsert med Vertavo, Engegårdkvartetten og Oslo Strykekvartett

 Foto: Marco Borggreve

Foto: Marco Borggreve

Medvirkende

Vertavo

Engegårdkvartetten

Oslo Strykekvartett

FAE Strykekvartett fra Ung kvartettserie

 

Oslo Quartet Series lanserer sesongprogrammet 2018 / 19!

Kvelden vil by på musikalske perler fra alle våre tre faste kvartetter: Vertavo, Engegårdkvartetten og Oslo Strykekvartett! Dette blir en fest av en konsert, samtidig som vi gir deg et spennende innblikk i hva du kan glede deg til ved neste konsertsesong. I tillegg spiller FAE Strykekvartett fra Ung kvartettserie, og kanskje noen gjester.... Vi får høre verker fra kjernerepertoaret, fellesnumre og noen ekstra godbiter.

Dette blir en konsertopplevelse å glede seg til!

 

Abonnenter hos Oslo Quartet Series har fri inngang til konserten

Øvrige billettpriser som vanlig

 

Billetter / Tickets

View Event →
Bach og Hillborg: Kammerorkesteret med Kuusisto
May
1
7:00 PM19:00

Bach og Hillborg: Kammerorkesteret med Kuusisto

0263 web -(c) B Ealovega.jpg

Vi kunne ikke dy oss for å bruke Pekkas egen beskrivelse av sitt andre programforslag som vår kunstneriske gjesteleder. Det sier jo noe om hva han vil med programmene sine, og gir samtidig en beskrivelse av hans egen opplevelse av musikken.

Denne gang blir det en salig blanding av nytt og gammelt med Bach og Bach re-komponert. Pekka får vist seg fra en annen side som solist, her hvor komponist Anders Hillborg har gitt ham en fri improvisasjonsrolle. Og så avslutter vi da med det han beskriver som ’a big hit‘. Hva er enda ikke bestemt, men retningen er vel gitt!

Program
Andrew Ford  
Bright Shiners for fiolin og strykeorkester
Johann Sebastian Bach  Brandenburgkonsert nr. 3
Anders Hillborg  Bach materia for strykere og solo fiolin improvisasjoner
'A big hit that everybody loves'

Medvirkende
Pekka Kuusisto, kunstnerisk leder / fiolin

View Event →
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Apr
24
11:30 AM11:30

Klassisk lunsjkonsert på Sentralen

Vinterhagen.jpg

Velkommen til klassisk lunsjkonsert i Vinterhagen på Sentralen!

Klassisk musikk trenger ikke innebære en lang kveld i en mørk sal. En gang i måneden inviterer vi til lunsjkonserter i Vinterhagen der du kan ta deg en kaffe og noe godt å bite i fra kafeteriaen samtidig som du nyter fantastisk musikk. Unn deg et avbrekk fra arbeidsdagens rutine og stikk innom for en god lunsj kombinert med musikk fremført på noen av verdens beste instrumenter av noen av landets fremste musikere!

Medvirkende
Stephan Barratt- Due, fiolin
Michael Endres, klaver

Program
Sinding- Sonate for fiolin og klaver i A-dur

Gratis/ Free

View Event →
Oslo Quartet Series: Belcea Quartet / "Beethoven & Kompanjonger"
Mar
20
7:00 PM19:00

Oslo Quartet Series: Belcea Quartet / "Beethoven & Kompanjonger"

 Foto: Marco Borggreve

Foto: Marco Borggreve

Medvirkende

Belcea Quartet

Opus13

 

Program

Ludwig van Beethoven - Op. 130 & Op. 133 i b-dur - ’In Mysterious Company’

Ludwig van Beethoven - Strykekvartett Op.130 nr.13 i B-dur, ’Finale: Allegro’ fremføres av Opus13 fra Ung kvartettserie

Fra åpningstaktene herjer kontraster, overraskelser og ofte forvirring i dette helt særegne mesterverket i seks satser. Men ikke noe kan forberede oss på eksplosjonen i finalen, selveste Grosse Fuge som opprinnelig var siste sats i op. 130.

Hvilken komponist ville ikke bli preget av dette etter ham?

Ja, hvilke? Belcea kvartetten sier:
”Det vi har forsøkt å oppnå med kveldens konsert er å utvide strukturen i dette mesterverket med å blande inn verker av andre komponister mellom de seks satsene! Det vi håper er at Beethovens unike ånd gir den informasjon og inspirasjon som er nødvendig for å begi oss ut på det eventyret
som denne musikken er. Vi forteller om Beethovens ”kompanjonger”, men identiteten til disse vil bli avslørt først etter at musikken har stilnet. Vi mener det er akkurat hva denne kvelden behøver.

Moderne teknologi gir oss umiddelbar tilgang til all slags musikk, og som et resultat av dette, ender vi av og til opp med å høre noe vi ikke aner hva er. Gjør ikke slike øyeblikk oss til mer nysgjerrige og åpne lyttere? Om så er, ville Beethoven ha elsket det...”

Oversatt og forkortet etter tekst av Belcea Quartet

 

Billetter / Tickets

View Event →
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Mar
20
11:30 AM11:30

Klassisk lunsjkonsert på Sentralen

Vinterhagen.jpg

Velkommen til klassisk lunsjkonsert i Vinterhagen på Sentralen!

Klassisk musikk trenger ikke innebære en lang kveld i en mørk sal. En gang i måneden inviterer vi til lunsjkonserter i Vinterhagen der du kan ta deg en kaffe og noe godt å bite i fra kafeteriaen samtidig som du nyter fantastisk musikk. Unn deg et avbrekk fra arbeidsdagens rutine og stikk innom for en god lunsj kombinert med musikk fremført på noen av verdens beste instrumenter av noen av landets fremste musikere!

Medvirkende
Utøvere fra Fagerborgfestspillene

Program
Et utdrag fra festivalprogrammet

Gratis/ Free

View Event →
Dextra Musica: Kammerkonsert
Mar
6
7:00 PM19:00

Dextra Musica: Kammerkonsert

Eventbilde.jpg

Medvirkende:
Marianne Thorsen, fiolin
Øyvind Gimse, cello
Ole Christian Haagenrud, klaver

Oslo Fat String Quartet:
Danijel Petrovic, kontrabass
Karol Cieśluk, kontrabass
Albert Noven, kontrabass
Patrick Wilder, kontrabass

Program:
Mendelssohn  –  Klavertrio no 1, op. 49
Kodály  – Duo for fiolin og cello
Osborne – All in a Day’s work
Sibelius  – Finlandia, arr. Johan Strindberg
Bach – Air, arr. David Heyes
Fat String medley, traditional/folk arr. Danijel Petrovic
The Final countdown,  arr. Johan Strindberg

Billetter/ Tickets

View Event →
Oslo Quartet Series: Engegårdkvartetten med Nils Økland / "Røtter"
Feb
27
7:00 PM19:00

Oslo Quartet Series: Engegårdkvartetten med Nils Økland / "Røtter"

Medvirkende

Engegårdkvartetten

Nils Økland

Globalis Kvartett

 

Program

Joseph Haydn - Strykekvartett Op.76 nr.1 i G-du
Johan Kvandal - Kvintett Opus 50 for hardingfele og strykekvartett
Béla Bartók - Strykekvartett nr.4, Sz.91
Nils Økland og Engegårdkvartetten - folkemusikk og verk av Nils Økland

Zoltán Kodály - Strykekvartett Op.2 nr.1 i c-moll, 3.sats ’Presto’ fremføres av Globalis Kvartett fra Ung kvartettserie
 

Engegårdkvartetten, født i 2006 under stjernene i Lofoten, har hatt et langt og rikt samarbeid med Nils Økland, folkemusiker og komponist. Nils er en anerkjent plate- og turnéartist, med ECM kontrakt og turnéer i blant annet USA i 2017. Med røtter i folkemusikken, har Nils sin reise tatt ham innom klassisk, tango og jazz, og vi vet aldri hvilken retning hans improvisasjoner vil ta. Men spennende og rørende er de alltid.

Engegårdkvartetten nyter livet som kvartett. Med røtter i det kjerneklassiske repertoaret, er også Engegårdkvartetten utrolig glad i å la seg inspirere av andre sjangre og utøvere, og særlig av Nils Økland og hans musisering. Kvartettens debut-CD ble hyllet som Norges beste klassiske utgivelse i følge Kjell Hillveg, og internasjonale anmeldelser har heller ikke skuffet ”The playing is breathtaking” i ’The Strad’, og ”First rate quartet playing” i ’International Record Review’. Kvartetten har et svært aktivt konsertprogram, med 50-60 konserter årlig i Skandinavia, Europa og USA.

Bartók var betatt av folkemusikken han hørte. Han noterte, tok opp, katalogiserte, og vevde det inn i sine egne komposisjoner. I tredje satsen av hans 4. kvartett, som spilles av Engegårdkvartetten denne kvelden, kan du høre Bartóks kjente ”nattmusikk”, der vi kan forestille oss Béla Bartók selv under stjernene ute på landet mens han samlet folkemelodier. Det var et visjonært og lidenskapelig arbeid; han sjokkerte seg selv og samtlige akademikere i Budapest med sine oppdagelser. Det var klangen av landet som var Bartóks inspirasjon og drivkraft, og han brukte de strengeste former av symmetri og logikk i sin komposisjon av den 4. kvartetten.

Engegårdkvartetten spiller den første av Haydns opus 76 som åpningsnummer. Her er Haydns kjærlighet til livet, hans uuttømmelig humor og upåklagelige håndverk tydelig i hver tone. Nils Økland møter Engegårdkvartetten i Johan Kvandals ’Kvintett for hardingfele og strykekvartett’, før kvelden avsluttes av hele ensemblet med Øklands egne komposisjoner med røtter i folkemusikken.

Nils Økland er en av Norges fremste felespillere, en fornyer av tradisjonell folkemusikk. Både som utøver og komponist har han bygget broer mellom folkemusikk, kunstmusikk og improvisasjonsmusikk. Nils Økland komponerer det meste av musikken selv, fra vakre melodiske ballader og atmosfæriske eksperimenter, til de mørkere lydbilder.

 

Billetter / Tickets

View Event →
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Feb
20
11:30 AM11:30

Klassisk lunsjkonsert på Sentralen

Vinterhagen.jpg

Velkommen til klassisk lunsjkonsert i Vinterhagen på Sentralen!

Klassisk musikk trenger ikke innebære en lang kveld i en mørk sal. En gang i måneden inviterer vi til lunsjkonserter i Vinterhagen der du kan ta deg en kaffe og noe godt å bite i fra kafeteriaen samtidig som du nyter fantastisk musikk. Unn deg et avbrekk fra arbeidsdagens rutine og stikk innom for en god lunsj kombinert med musikk fremført på noen av verdens beste instrumenter av noen av landets fremste musikere!

Medvirkende
Johanne Haugland, fiolin
Gunnar Flagstad, klaver

Program
Strauss- Fiolinsonate, op. 18

Gratis/ Free

View Event →
Mozart med Mustonen
Feb
6
7:00 PM19:00

Mozart med Mustonen

2_OlliMustonen_CR_OutiTormala.jpg

Pianisten, dirigenten og komponisten Olli Mustonen kommer til oss og viser seg frem i full bredde. Vi liker disse multitalentene som på mange måter er som komponistene var på 1700- og 1800-tallet. De komponerte, fremførte selv sine egne verker og dirigerte når de ikke bekledde solistrollen.
Vi er i spesialiseringens tidsalder, og det er deilig å bryte opp med disse ’totalmusikerne‘ som leverer hele musikkpaletten gjennom sine ulike talenter.

i er kommet til Beethovens 3. symfoni, Eroica. Hans fascinasjon for Napoleon var inspirasjonen til symfonien, og skuffelsen må ha vært stor da Napoleon utropte seg selv til keiser, og med det viste at han var en like pompøs og selvopptatt leder som dem han hadde kastet fra makten. Men symfonien står der som en struttende energibunt av livsglede, med en iboende tro på frigjøring og humanisme.

Program
Olli Mustonen
Triptych for strykeorkester

Wolfgang Amadeus Mozart
Klaverkonsert nr. 25 i C-dur, K. 503

Ludwig van Beethoven
Symfoni nr. 3 i Ess-dur, op. 55

 

View Event →