Back to All Events

Oslo Quartet Series: The Danish String Quartet/«Kontrapunkt»

  • Gamle Logen Grev Wedels Plass Oslo Norway (map)
1-Danish-Quartet-Foto-Caroline-Bittencourt.jpg

Medvirkende
Utdrag av forestillingen «I was looking for something»
Koreograf: Lise Tiller
Komponist: Kaja Bjørntvedt

Program
Béla Bartok - Strykekvartett nr.1 i a-moll
Folkemusikk fra de nordiske landene
Ludwig van Beethoven - Strykekvartett op.131 nr.14 i ciss-moll

‘Ensemble playing at an unobtrusively superhuman level’
Boston Musical Intelligence, 3. februar 2017

Kvartettserien åpner sin sjette sesong med sin aller første reinvitasjon – til The Danish String Quartet. Rune, Asbjørn, Fredrik og Frederik klarer det vi alle strever etter – å få fram selve gleden i musikken, samtidig som de krever av seg selv, og leverer ypperlig kvartettspill. De er rett og slett en av verdens mest ettertraktede strykekvartetter.

De gledet oss i mars 2014 med Abrahamsen, Haydn og Mendelssohn og deres uforglemmelig folkemusikk. Og nå har de kraftigere kost å presentere for oss. Kvartettserien har kun presentert én av Béla Bartóks strykekvartetter til nå; da Oslo Strykekvartett spilte hans 5. Kvartett på Kvartettseriens lansering april 2012. Denne sesongen skal vi få høre hans 1. kvartett med The Danish String Quartet, og hans 4. kvartett med Engegårdkvartetten. Béla Bartók var ikke bare en av de fremste komponistene fra den 20. århundre, men også en pioner innen etnomusikologi. Dette speiles godt i The Danish String Quartets program, da de tar en økt med folkemusikk etter Bartóks 1. kvartett.

Første satsen av kvartetten fra 1909, i hvert fall delvis inspirert av Bartóks ubesvarte kjærlighet for fiolinisten Stefi Geyer, er gjennomsyret av et intenst kontrapunkt. Det leder oss inn i andre delen av konserten, Beethovens opus 131, som sannsynligvisvar av stor inspirasjon for Bartók. Opus 131 var Beethovens yndling blant de sene kvartettene. Schubert bemerket ”Etter dette, hva er det igjen for oss å skrive?”.

Både Bartóks og Beethovens kvartetter som vi får høre denne kvelden har kontrapunkt som et viktig kompositorisk verktøy, derav konsertens tittel.

Billetter / Tickets

Earlier Event: September 19
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Later Event: October 3
Dextra Musica: Kammerkonsert